Декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, прочетена днес от парламентарната трибуна от председателя

...
Декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, прочетена днес от парламентарната трибуна от председателя
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Никога не е имало толкова тежка атака от силовия апарат на държавата срещу определена партия

 Декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, прочетена през днешния ден от парламентарната естрада от ръководителя на групата Десислава Атанасова:

" Уважаема госпожо ръководител,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Във времето на късия мандат на 46-ото национално заседание, България беше ръководена от служебното държавно управление, назначено от. През тези няколко месеца, политическата рецесия се задълбочи и изходът от нея става все по-неясен и все по-труден. Тази констатация е значима, тъй като една от значимите задания пред служебните кабинети е те да взе участие интензивно в решаването на политическата рецесия. Духът на актуалната конституция изисква от служебните държавни управления да успокояват политическата атмосфера, да понижават напрежението в обществото и да се оправят с настоящите задания пред ръководството. В този смисъл, проваленият мандат на 46-ото национално заседание е отговорност, както на политическите сили, които участваха в него, по този начин и на служебния кабинет, който нямаше капацитет да успокои политическото напрежение и да сътвори подобаваща атмосфера за лъчение на постоянно държавно управление.

Духът на българската конституция не вменява по никакъв метод на един служебно назначен от президента кабинет да реформира разнообразни браншове в публичния живот, да въздава правдивост и да построява дълготрайни тактики. Последното е само признак за скрити планове за прекратяване на парламентарната власт отстрана на президента. Няма по какъв начин да изграждаш дълготрайни визии и тактики за ръководство, в случай че си наясно с конституционния факт, че управляваш с времеви небосвод от няколко месеца. Една от аргументите за днешната политическа безисходица е точно погазването на духа на конституцията и отводът на президента да съблюдава каквито и да било политически правила и да спомага за излизането от политическата рецесия.

Ако след изборите на 4 април 2021 година всички партии бяха позиционирани против ГЕРБ, то след извършените предварителни парламентарни избори от 11 юли към този момент всеки е против всеки. Най-отблъскващите и грозни политическите кавги в границите на този парламент се случиха сред така наречен партии на митинга. Последното е посредством и на интригите на президента. Вместо да бъде пространство за разговор най-малко сред тези, които преди последните избори се обявяваха за съдружници, президентската институция, беше превърната в избирателен щаб на настоящия президент. Ресурсът на изпълнителната власт беше употребен интензивно и целеустремено за основаване на инженерни политически планове, които да заменят провалилите се партии на митинга. Докато партиите на митинга се радвахте, че служебното държавно управление изчегъртва ГЕРБ, не разбрахте, че то е почнало да изчегъртва и Вас. Предстои да го разберете и да го усетите същински напълно скоро.

Един от факторите за хроничната политическа неустойчивост и късия мандат на отиващия си парламент, беше интензивно присъединяване на служебния вътрешен министър в предизборната акция. Вместо да пази неутралитет и да подсигурява свободата на избор на българските жители, Рашков привикваше в районните ръководства деятели и симпатизанти на ГЕРБ, с цел да ги сплашва. През цялата предизборна акция, вътрешният министър използваше позицията си, с цел да пропагандира против ГЕРБ, което е в прорез, както с буквата, по този начин и с духа на конституцията. Никога през последните 30 години не е имало сходни операции на настоящата власт във връзка с изборите.

Никога не е имало толкоз тежка офанзива от страна на силовия уред на страната против избрана партия. Ние издържахме на този напън и показхме, че ГЕРБ не просто съществува, само че е и незаобиколим фактор в българския политически живот. Опитът, който придобихме през последните месеци ни направи по-силни и с помощта на него още по-истински осъзнаваме, че атмосферата на опълчване, изгарянето на мостове сред политическите сили и междуинституционалните конфликти са в основата на актуалната политическа безисходица. За да има непоклатимост и успокоение за българското общество, тези фактори би трябвало да бъдат сменени с разговор сред партиите и институциите и благоприятни условия за партньорство най-малко при решаването на значимите проблеми пред страната.

След като хвърли целия си запас да се саморазправя с ГЕРБ и да продуцира лични политически планове, назначеното от служебно държавно управление спря да се занимава с настоящото ръководство, което би трябвало да бъде негова съществена задача. Беше блокирано строителството на пътища и автомагистрали, обновената мигрантска рецесия, за която предупреждавахме още от началото на година излезе от надзор, огромна част от икономическите, обществените и здравните антикризисни ограничения бяха блокирани от отрасловите министри. Заради бездействието и некомпетентността на по-голямата част от служебните министри беше провалена имунизацията на популацията, беше изтървана инфлацията, бяха разрешени спекулации с продажбата на ток. Последното ще има тежки отблясъци върху промишлеността и икономическата среда. Вместо филмовата промишленост да получи 40 милиона лв. през 2021 година, поради некомпетентността на служебния министър на културата тя ще получи 0 лв.. За сметка на това, членовете на политическия кабинет в Министерството на просвета, още през юли са си раздали бонуси за месец и половина работа. Споменавам последното единствено, с цел да илюстрирам, какви са били същинските цели на това служебно държавно управление.

Уважаеми сътрудници,

Залогът в идните президентски и предварителните парламентарни избори, които ще се проведат на 14 ноември, е повече от това кой ще завоюва, кой ще загуби и кой какъв брой места ще има в Народното събрание. Залогът след предварителните парламентарни избори ще бъде обвързван с оцеляването на самата параментарна народна власт, която през последните месеци беше жестоко атакувана от настоящия президент. Във времена на големи провокации пред страната, всички ние сме длъжни да съхраним демокрацията и плурализма. Това може да се случи единствено в случай че осъзнаем, че не унищожаването на политическия конкурент, а опитът да намериш точки на единодушие с него, стои в основата на демократичната система. Изчегъртването на политическия конкурент рано или късно води до изчегъртването на самата народна власт.

От името на парламентарната група на ГЕРБ, поисквам триумф на всички политически сили и дано след предварителните парламентарни избори да стартираме да възвръщаме политическия разговор, реда и спокойствието в обществото и дружно да откликнем на провокациите, пред които е изправена България ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР